Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Barsko Sveto drvo

Share

Bar je poznat kao grad masline. Procjene su da ih na prostoru ove opštine ima preko 100 hiljada. Ako se neko pita otkud baš u Baru toliko maslina, evo odgovora : Nekada je postojao poseban zakon, koji je primoravao one koji hoće da formiraju bračnu zajednicu, da prije toga moraju zasaditi masline. Tako je za svakog momka iz Bara važio uslov da mora najprije da posadi 20 maslinovih stabala.

Maslina koja se izdvaja i koja je posebna je Stara Maslina. Smještena je u naselju Mirovica i najstarija je  na Balkanu i Evropi, a i takođe spada među tri najstarija stabla na svijetu. Njena se starost cijeni između 2000 i 2700 godina. Ono je zakonom zaštićeno kulturno dobro, ali i više od toga – sveto drvo. Legenda kaže da su se pod njom oduvijek uspješno mirile zavađene porodice.

Posljednji privatni posjednik Stare masline bio je Veliša Nikočević. Najveća opasnost po Staru maslinu bila je u Drugom svjetskom ratu. Okupaciona italijanska vlast ponudila je 1941. godine Veliši Nikočeviću ogromnu nadoknadu za njenu dislokaciju, tačnije u Prirodnjački muzej u Bariju. Nudili su mu, ni manje, ni više, nego ćup zlata. Svjestan njene vrijednosti za cijeli kraj, nije ni uzeo za ozbiljno ovaj prijedlog Italijana.

Stara maslina je u prošlosti dva puta bila zapaljena u slučajnom požaru, ali se održala. Međutim, tragovi od požara i danas su vidljivi na njoj. Ona s pravom danas predstavlja jedan od simbola grada Bara.

Zavjet čuvanja Stare masline prenošen je  s koljena na koljeno, a starijim žiteljima još uvijek je živo sjećanje na najstrožu zabranu kidanja grana ili listova sa  nje. Tu su, po legendi, bolesni nalazili lijeka, a siroti utjehu. Mladi su se vjenčavali, a svatovi kolo igrali oko ove masline radi zdravog poroda.

Bar je multietnički grad, gdje u ljubavi i slozi žive tri vjere. Svakog 20. jula dođu ljudi sve tri vjere gdje slave slavu Stare masline. Izuzetno su vezani za ovo sveto drvo.
Stara maslina je vjekovna inspiracija zavičajnih umjetnika. Pod njom su snimljeni mnogobrojni TV spotovi, dala je ime glavnoj nagradi „Internacionalnog TV festivala“, pod njom se već 14 godina održava Festival dječijeg i stvaralaštva za djecu. Odnedavno je odredište manifestacije „Hodočašće do Stare masline“, u čijem kulturno-umjetničkom programu učestvuju barski književnici, slikari i muzičari.