Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Crkva Svete Katarine

Share

Crkva Svete Katarine koja datira iz XIV vijeka pripadala je Barskoj nadbiskupiji i jedinstvena je na ovim prostorima jer je sagrađena iznad gradskog prolaza.

Životna priča crkve ima nekoliko faza. Najranija do koje su došli arheolozi, a koja je u osnovi crkve, datira iz X-XI vijeka i radi se o groblju iz vremena Vojislavljevića. Zabilježeni su i ostaci kapelice koja je bila pored groblja. Nakon toga postoji praznina do kraja XIII vijeka. Crkva Svete Katarine se danas nalazi okružena čvrstim kamenim bedemima kao i cio grad, ali su istraživanja pokazala da je u stvari bila na samom rubu tvrđave koja je bila opasana drvenim gredama – palisadama. Tek krajem XIII i početkom XIV vijeka počinje da se gradi ovaj dio zida koji se danas može vidjeti. Tada je napravljen zatvoren prostor, utvrđen kulom, koji je služio kao dio posebnosti Barske nadbiskupije. Ispod te kule je bio prolaz sa stražarima.

Krajem XIV vijeka udvajaju se zidovi i od kule koja se snižava pravi se crkva Svete Katarine. Graditelji su uspjeli da iskoriste postojeće zidove i ostatke kule da naprave novu, predivnu vitku, gotičku građevinu sa elementima eklektike, poput romaničnog portala, što je praksa svuda prisutna u Starom gradu Baru. Ona je imala svečani karakter sve do kraja XV i početka XVI vijeka, kada se oko nje pravi novi prostor i biva povezana sa kakvom aristokratskom ili vladarskom kućom. U jednom trenutku turske vladavine apsida se ruši, ona se izravnava i od crkvice se prave dva sprata, pa postaje dio kuće neke begovske familije. Konačno je stradala u eksploziji municije 1881. godine, tri godine nakon što je ovaj dio Jadrana ponovo postao dio države Crne Gore – tada je do temelja srušena i katedrala Svetog Đorđa i demoliran sav prostor od Londže do Sat-kule.

Crkva Svete Katarine je prvi objekat koji je restauriran u Starom gradu poslije 1988. godine. Svečano je otvorena 16. novembra 2018, a osveštana 25. novembra iste godine na katolički praznik Svete Katarine.

Autor: Željko Milović