Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Hiking Ture

Share

Lisinj (Photo trekking tura)

Jedna od najatraktivnijih foto-trekking tura u Baru, koja nudi spektakularan pogled na cijelu jadransku obalu grada Bara i veliki izlet u netaknutoj planinskoj prirodi.

Od tog trenutka vaš lokalni vodič će vas provesti označenim stazama prema vrhu planine Lisinj – vrhu Loška, odmarajući se na 1353 metra nadmorske visine.
Težina staze se mijenja od lake do srednje teške, uzbrdo, prolazeći kroz stara poljoprivredna naselja, dok se podloga staze mijenja, od stjenovite do travnate. Potpuno ćete se prepustiti miru netaknute prirode, naučiti o lokalnoj flori i fauni i uživati punim plućima u našoj ugodnoj mediteransko-planinskoj klimi.

Uspon traje oko 2 i po sata, srednjim tempom hoda, sa mnogim očaravajućim stajanjima za osvježenje i fotografisanje. Ako vam se posreći, pješačenje će upotpuniti grupa divljih i poludivljih konja, koji slobodno lutaju, neukroćeni, kroz predivne planinske pašnjake.
Za one koji se odluče za planinarenje u mjesecu maju, naići će na planinu prekrivenu žutim i ljubičastim orhidejama, sve do vrha.

Na vrhu Loška, nakon obaveznog fotografisanja spektakularnog pogleda na cijelu jadransku obalu Bara, možete uživati u pikniku.

Prirodni đakuzi u Mikulićima

Jedno od čuda planine Rumije predstavlja prirodna formacija ploča, lokalno nazvana đakuzi, stvarana vjekovima u slivu rijeke nazvanom Vruća rijeka, u kojoj je ljeti voda visoke temperature.

Pješačenje počinje nakon 30 minuta panoramske vožnje prema selu Mikulići, u podnožju planine Rumije. Ovdje, u malom planinskom selu počivaju srednjovjekovna džamija i crkva koje su sačuvali svi mještani bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

Prolazeći kroz hrastovu šumu, vodič vas vodi prema prirodnoj formaciji stijena, popularno nazvanoj đakuzi. Hrastove šume (lat. Quercus trojana) karakteristične su za primorske planine sa čistim i svježim vazduhom, kao i  područja sa preko 200 sunčanih dana, kao što je grad Bar.

Vruća rijeka je jedinstvena po tome što se prostire na prirodnim kamenim pločama, što dodatno zagrijava vodu rijeke, simbolično nazvane “Vruća”. Jedan od manjih vodopada na početku riječnog toka stvorio je ovaj prirodni đakuzi, idealan za kupanje i opuštanje po vašem izboru, ili pak intimni piknik sa vašim voljenima.

Ovaj kraj prepun je harmonije, duhovnosti i divlje planinske ljepote!

Čuvar dvije obale (Bijela skala)

Nekada jedan od najprometnijih trgovačkih puteva između morske i jezerske obale Bara, sada posebna trekking tura preko planine Rumija, koja pruža zanimljive uvide u trgovačku istoriju Bara.

Težina staze je srednje teška, na početku ravna i lagana, a zatim slijedi kaskadna stjenovita staza kroz hrastovu šumu, održavajući vas animiranim i aktivnim za vrijeme ture. Vaš vodič će vam biti na raspolaganju kako bi pružio istorijske informacije o drevnoj trgovini između morske i jezerske obale grada.
Proći ćete pored brojnih domaćinstava i objekata iz 17. i 18. vijeka, koji su bili od presudnog značaja za građane Bara i njihov kvalitet života. Najistaknutiji primjer je akvadukt iz osmanskog perioda, koji je korišten za snabdijevanje pitkom vodom u Starom gradu Baru, a koji je još uvijek u funkciji.

Na najvišoj tački planinskog prolaza, upoznaćete se s prirodnom stjenovitom formacijom u obliku čovjeka, crnogorskim Stonehenge-om, kojeg su lokalni pješaci uvijek nazivali tihim čuvarom dvije obale, obale Skadarskog jezera na sjeveru, i obale Jadranskog mora na jugu.

Nakon pješačenja, dostupan je transfer do odmarališta automobilom, pružajući panoramsku vožnju u trajanju od 30 minuta.