Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Ritual koji traje vjekovima – nastavljen u Baru

Share

Hamam , nastao na tradiciji rimskih termi, bio je jedinstveno mjesto za relaksaciju kako muškaraca, tako i žena – svih starosnih dobi, širom Otomanskog carstva.
Najduži ritual kupanja koji postoji još od antičkog doba održava svoju popularnost i dan danas.
Prvi hamam u Baru je napravljen za vrijeme Otomana i ponovo smo ga oživjeli kroz naš Wellness&SPA koncept.

Centralno mjesto svakog hamama je kamena ploča koja se nalazi na sredini prostorije koja je obično šestougaonog ili osmougaonog oblika, na kojoj korisnici hamama leže. Oko centralnog dijela se nalaze lavaboi izrađeni od najfinijeg mermera sa česmama i bakarnim posudama.  I pored ustaljenih mišljenja o vlažnosti vazduha, vlažnost u originalnim hamamima je jako niska, a temperature se kreću u rasponu od 35-45°C.
Zidovi i pod hamama uglavnom su ukrašeni pločicama sa orijentalnim ornamentima.

Prije nego što započnete tretman sa terapeutom, dobićete specijalan peškir (peštamal), koji ćete obmotati oko struka. Nakon toga spremni ste za pravi doživljaj.

Prvi korak je ulazak u saunu i parnu sobu, kako bi se otvorile pore od toplote i pare, omogućile izlazak svih nečistoća iz kože i tako tijelo pripremilo za dalji tretman.
Poslije desetak minuta provedenih u sauni, terapeut Vas preuzima i smješta na toplu ploču. Tretman počinje pilingom tijela, posebnim rukavicama od prirodnog materijala takozvanim ”hamam kese”. Ovakvim pilingom se detaljno skidaju sve mrtve ćelije kože i stimuliše se prirodna regeneracija kože. Nakon toga će terapeut veoma vještim pokretima na tradicionalan način praviti ogromne količine sapunice. Uskoro se nećete vidjeti jer će Vas sapunica prekriti, a terapeut će početi da Vam sa tijela skida i najmanju nečistoću, ujedno pružajući odličnu opuštajuću masažu uz tihu orijentalnu muziku.
Nakon masaže ispraće Vas čistom vodom, koju će po Vama polivati iz bakarnih posuda.
Vaše tijelo će biti očišćeno i preporođeno, nakon čega ste spremni za odlazak u sobu za opuštanje. Kao poslednji korak svakog hamama, opustićete se uz svježe pripremljeno voće, čaj ili detoks vodu koji će Vas rehidrirati.

Ova vrsta Wellness tretmana poznata je po brojnim ljekovitim svojstvima, kao što su detoksikacija organizma, obnavljanje ćelija kože, pročišćavanje disajnih puteva, pozitivno dejstvo na nervni sistem i vezivna tkiva. Poznato je da poboljšava san i pomaže ljudima koji imaju problema sa insomniom. Zato ne čudi što su Turci hamam nazvali “tihim ljekarom”. U spa centru Stare Čaršije probajte i vi ovo tradicionalno kupanje.