Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Stara Čaršija kao ikona, istorija i splet kultura!

Share

Restoran “Stara čaršija” je mjesto koje je Starom Baru dalo jednu novu notu, notu za koju su inspiracija graditeljstvo i posvećenost naših predaka koje srećemo u čitavom starom gradu. Za umjetnost i istinsku ljubav prema prošlosti najprije je potrebno veliko srce i zato je Zlatko Vujotić ime koje će Stari Bar upamtiti po vještini i nezadovoljstvu svime što nije dovedeno do svoje najbolje verzije.

Sebe opisuje kao čovjeka koji je slobodan u razmišljanjima i radu, ne drži ga mjesto, a ideje crpi sa svojih putovanja koja su ujedno i istraživanja. Kao svoju viziju postavlja očuvanje kulturne baštine i gradnje naših predaka na način kakav danas više ne postoji, a nemilice se uništava. U razgovoru naglašava da nema promjene vizije, niti ona ima svoju alternativu, samo postoji želja da se više toga spasi! A ni njegov način rada se nije promjenio, kao ni naših predaka koji su postavili osnove arhitekture osluškujući prirodu.

Stari Bar je upoznao kroz projekat “Stara čaršija”, a centar Bara i Stari Bar vidi kao dva razdvojena segmenta “nervno” povezana, samo što bi Stari Bar, kako ističe, vratio na onaj način kako nas opominju fotografije unazad stotinjak godina.

Na pitanje: “Kada bi restoran “Stara čaršija” opisao u 3 riječi, koje bi to bile?” , odgovara: “Ikona, istorija, splet kultura”.

OSTVARENI CILJEVI

“Moj cilj bio je ispunjenje želja jedinom investitoru koga sam do sada upoznao, a da nije žalio truda i sredstava da na pravi način revitalizuje uništeno. Kao svoj uspjeh u ovom projektu vidim dozvolu Hajriza Brčvaka da sve uradim onako kako smatram, a za to je zaslužan moj dosadašnji rad i iskustvo. Takođe i podrškom lijepe riječi upućene od Starobarana, koji su na početku bili skeptični, a sada shvataju značaj projekta “Stara čaršija”. Isto tako mi jako puno znače i osmjesi i radost na licima posjetilaca kojih je sve više.” – ističe Vujotić.

Kao neko ko je istražio najveći dio Balkana, Zlatko Stari Bar vidi kao sestrinsku varijantu Ohrida po mnogim elementima, a sa nama dijeli i zanimljiv detalj. Naime, dio artefakata od kamena upotrebljavanih u gradnji stigao je sa Korčule. A mnogi ne znaju da je kamen između Bara i Sutomora, crvene boje, kao zamjena za korčulanski odvožen brodovima za Dubrovnik i da je njime popločan Stradun. Radio ga je dugi niz godina majstor Miho iz Bara.

PEČAT RESTORANA!

Na kraju sa zadovoljstvom naglašava da je pečat “Stare Čaršije” poruka ispisana na zidu u restoranskom dijelu. Urađena je od strane akademskog umjetnika Stanislava Nikičevića, na pozadini na kojoj ravnopravno stoje muslimanka i hrišćanka sa djecom pored sebe, piše:

Stara čaršija svojim nastankom primjer je kako na pravi način njegovati prirodu, predajno graditeljstvo, stare zanate, gastronomiju i bratske zagrljaje.