Vaša poruka je uspješno poslata!

POŠALJITE ZAHTJEV

Ukoliko imate neki zahtjev, pozovite nas!
(+382) (0)68 888 864

Napomena: Vaša rezervacija nije potvrđena ukoliko nije drugačije navedeno.

Zašto Stari Bar?

Share

Pokušaćemo da vam kroz deset razloga “Zašto Bar” približimo njegovu vrijednost kojoj lokalno stanovništvo svakodnevno svjedoči i ponosno ukazuje svakom putniku.

Korak, dva, tri koraka… Hajde da krenemo sa pričom, jer kada znaš gdje si krenuo korak ti je lakši.

  1. Najveći arheološki muzej na otvorenom

Stari grad Bar se prostire na preko četiri hektara. Radi se o jednom od najvećih arheoloških lokaliteta u Evropi, sa 2 800 godina njegove dokazane materijalne kulture. Arheolozi tvrde da Stari grad Bar pod zemljom skriva mnogo više nego što smo kadri i da naslutimo.

 

  1. 1000 godina istorije na jednom mjestu

Grad je konstantno građen i dograđivan tokom vijekova svog postojanja i danas se u njemu mogu vidjeti ostatci građevina različitih arhitektura i uticaja. Najstariji dio grada je dio oko kapije, koji se nalazi na isturenoj stijeni, dok unutrašnjost grada čuva ostatke brojnih crkvi iz različitih perioda.

 

  1. Raskršće planinarskih puteva

Najveće zanimljivosti ovog primorskog grada susrešćete ako se zagledate u vijenac Rumije: Lisinj, Sutorman i Vrsutu. Na samo nekoliko kilometara od morske obale, čeka vas skoro 100km šetnje na planinskom vazduhu koji miriše na ljekovito bilje.

  1. Kanjoning

Bar svi poznaju kao grad maslina, ali se iz planinarskog ugla slobodno može reći da je grad kanjona – Vruća rijeka, Perin potok, Rikavac i Nikezića potok, a Međureč je ipak jedinstveni dragulj.

Bar je jedinstven na primorju po tome što ima pet kanjona, mogućnosti aktivnog odmora na obroncima Rumije i sportskog turizma na Skadarskom jezeru.

  1. Vodopadi

Grad Bar je bogat i nevjerovatno zadivljujućim vodopadima. Jedan od njih je vodopad u Kanjonu Međuriječ. Iako je pristup lak, naleti adrenalina u njemu su samo za iskusne kanjoniste.

Iznad Starog Bara je izvorište rijeke Rikavac. Njen kanjon je dužine oko 2000m. Nakon više manjih vodopada i bazena, posljednji dio nudi veće izazove i silovitiji tok vode.

  1. Tradicija u hrani i ambijentu

Uprkos arhitekturi koja se mijenjala, Starobarani su uspjeli sačuvati prepoznatljiv mentalitet i duh, jer nigdje nema toliko originalnosti,jedinstvenosti i prostodušnosti kao u Starom Baru.

Ljudima u Starom Baru se jedna stvar nikada nije mogla zamjeriti – oni su izvrsni domaćini.

Barska kuhinja se svrstava u nacionalno blago. Jelo koje se izdvaja i koje simbolizuje starobarsku kuhinju je imam bajaldi što predstavlja jelo od patlidžana i maslinovog ulja.

Među poznatim jelima nalaze se i poslastice kao što je baklava, tulumba, gurabije, tespišta… bez kojih jedno domaćinstvo ne ostaje.

  1. Planinski zrak na par minuta od plaže

Crna Gora je zemlja mora i planina.

U Baru će vam uspjeti da jutarnju kafu pijete na obali mora, a veče da dočekate na planini pod otvorenim nebom.

  1. Maslinarstvo sa vjekovima dugom tradicijom (Stara Maslina)

Ljudi širom svijeta dolaze u obilazak Baru sa namjerom da posjete Staru maslinu kao najstarije stablo u Evropi, procjenjuje se da je stara oko 2 500 godina.

Za Staru maslinu  su vezane i mnoge legende. Jedna od njih kaže da su se ispod masline mirile zavađene porodice, pa tako postaje i simbol mira i sloge.

  1. Vječno vezan za morsku, ali i za obalu jezera

Bar je jedini crnogorski grad koji ima dvije obale – morsku i jezersku.

Kada vam morska voda dosadi tu je i najveće jezero Balkana – SKADARSKO JEZERO.

Baru pripada najveća i najljepša pješčana plaža jezerske obale čiji je naziv Murići.

Okružena je nevjerovatnom prirodom, ima uređen prostor za kampovanje i obavezno je morate staviti na listi Must visit .

  1. Mjesto festivala (Maslinijada, Ex albus olivus)

Zbog svih blagodati koje je Stara maslina darovala vijekovima građanima Bara, u njenu čast se tokom godina održava nekoliko manifestacija.

Ex albus olivus je manifestacija na kojoj maslinari izlažu svoje mlado, ekstradjevičansko maslinovo ulje od jedinstvene sorte maslina, zvane žutica, na čije ulje su svi Barani jako ponosni.

Maslinijada – tradicionalna manifestacija povodom berbe maslina održava se uglavnom tokom novembra i okuplja sve ljubitelje tradicije, folklora, domaćih specijaliteta i narodne muzike.